сряда, 12 декември 2018 г.

Крем супа от сладък картоф/Creamy Sweet Potato Soup



Свързвам зимата с една от любимите си крем супи. Семпла, лесна за приготвяне и със запомнящ се оранжев цвят. 

Необходимите продукти:  
два сладки картофа, два моркова, две малки тиквички, стрък праз, четвърт глава целина, една червена сладка чушка, супена лъжица ситно настърган джинджифил, 30-тина грама масло, микс от слънчогледови и тиквени семки, мащерка, индийско орехче, черен пипер и сол. 

Всички зеленчуци се измиват, почистват, нарязват и сваряват в 2,5 -3 литра вода и щипка сол. В много рецепти настъргания джинджифил се добавя в края на готвенето. Обикновено аз го добавям още като се варят зеленчуците – искам да запазя в по-голяма степен аромата му и не държа на пикантния вкус. Така че, ако искате да усетите пикантния джинджифилов вкус, то трябва да го добавите в края на готвенето.



След като всички зеленчуци са добре сварени на помощ идва пасаторът. Има различни техники – може да пасирате директно в тенджерата, докато ястието къкри на котлона, може да прехвърлите всичко в блендер и там да постигнете кремообразната структура. Аз винаги пасирам докато е на котлона. Разреждам с вода, ако текстурата се окаже твърде гъста – в крайна сметка не правим зеленчуково пюре, а крем супа. 



В самия край на готвенето добавям 30-тина грама масло – то ще предаде на ястието не само приятен аромат и кадифена текстура, но и лек гланц на нашата супа. Разбърквам добре и следват подправките -  прясна или сушена мащерка, чаена лъжичка индийско орехче, прясно счукан черен пипер и сол. Оставам на котлона да клокне и супата е готова. 

Сервирам като поръсвам с микс от слънчогледови и тиквени семки. Може вместо ядки да поръсите с извара, с натрошено козе сирене или да сложите лъжица сметана. Хапва се топла. Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар