Свързвам зимата с една от
любимите си крем супи. Семпла, лесна за приготвяне и със запомнящ се оранжев
цвят.
Необходимите продукти:
два сладки картофа, два моркова, две малки тиквички, стрък праз, четвърт глава целина, една червена сладка чушка, супена лъжица ситно настърган джинджифил, 30-тина грама масло, микс от слънчогледови и тиквени семки, мащерка, индийско орехче, черен пипер и сол.
два сладки картофа, два моркова, две малки тиквички, стрък праз, четвърт глава целина, една червена сладка чушка, супена лъжица ситно настърган джинджифил, 30-тина грама масло, микс от слънчогледови и тиквени семки, мащерка, индийско орехче, черен пипер и сол.
Всички зеленчуци се измиват, почистват, нарязват и сваряват в 2,5 -3 литра вода и щипка сол. В много рецепти
настъргания джинджифил се добавя в края на готвенето. Обикновено аз го добавям
още като се варят зеленчуците – искам да запазя в по-голяма степен аромата му и
не държа на пикантния вкус. Така че, ако искате да усетите пикантния
джинджифилов вкус, то трябва да го добавите в края на готвенето.
След като всички зеленчуци са
добре сварени на помощ идва пасаторът. Има различни техники – може да пасирате
директно в тенджерата, докато ястието къкри на котлона, може да прехвърлите
всичко в блендер и там да постигнете кремообразната структура. Аз винаги
пасирам докато е на котлона. Разреждам с вода, ако текстурата се окаже твърде
гъста – в крайна сметка не правим зеленчуково пюре, а крем супа.
В самия край на готвенето добавям
30-тина грама масло – то ще предаде на ястието не само приятен аромат и
кадифена текстура, но и лек гланц на нашата супа. Разбърквам добре и следват подправките - прясна или сушена мащерка, чаена лъжичка индийско
орехче, прясно счукан черен пипер и сол. Оставам на котлона да клокне и супата
е готова.
Сервирам като поръсвам с микс от слънчогледови и тиквени семки. Може
вместо ядки да поръсите с извара, с натрошено козе сирене или да сложите лъжица
сметана. Хапва се топла. Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар