Да подредиш видовете
ястия на масата за Бъдни вечер може да бъде истинско предизвикателство - постна
храна, нечетен брой плата, точно определени варива. Ако добавим и някое злоядо
дете, което мрази моркови и искрено ненавижда целина, то предизвикателството
може да се превърне в истинско кулинарно изпитание.
В опит да направи трапезата по-цветна, по-пъстра и по-желана за нас, майка ми правеше чудеса от храброст. А както
добре знаем – единственият начин да привлечете вниманието на дете към
дадена храна е като му разкажете приказка. Когато чинията е пълна със зеленчуци
в различни форми, то всеки малчуган е готов да си хапне своите морковчета, че
дори да поиска още. Така неизменно тя правеше любимите ни коледни зеленчуци. В
началото наистина ни разказваше приказки с тях, а по-късно, когато
поотраснахме, започна да ни прави приятни за окото плата.
Това е едно от
най-лесните неща, които можете да приготвите за Бъдни вечер. Всъщност според
начина по-който ги сервирате, може да бъде и наистина интересно и ефектно
предястие за това време от годината.
Каква е рецептата ли?
Взимате различни зеленчуци – тиквички, моркови, глава целина, цвекло,
патладжан, сладък картоф и дори червена чушка. Гледайте да са от по-големите и
с по-правилни форми. Измивате ги, почиствате ги и в действие влизат …
формичките за курабии. Хубаво е да са от един или два вида и с различни
големини.
Ето така: :D
Идейка: Морковите и сладкият картоф е добре първо да ги подварите – варите докато станат леко меки и лесни за обработка. Ако ги сварите твърде добре – ще станат на пюре. Подварявате, разрязвате по дължина и използвате съответната формичка.
Идейка2: Неизменно ще има
доста фира, която разбира се няма да изхвърляте, защото с нея ще приготвим една
от двете любими мои оранжеви крем супи. Но за това в друга статия.
Редите в една тава,
намазвате със зехтин, поръсвате със солчица, може и черно пиперче и печете за
20-30 минути.
Идейка3: Хубаво е различните
зеленчуци да подредите в различни тавички или да ги комбинирате, защото тиквичките се нуждаят от по-кратко време за готвене от целината,
например. Може и да ги комбинирате. Аз лично ги пекох в две тави и по средата
на готвенето извадих готовите зеленчуци.
След като извадите
готовите зеленчуци може да ги подредите така, както ви казва вашето
въображение. Една върху друга – за да стане елхичка, редене по цветове или да
ги объркате в една купа, да добавите още малко зехтин и балсамико …
В случая аз ги подредих
така …
Няма коментари:
Публикуване на коментар