вторник, 11 декември 2018 г.

Коледни зеленчуци/Christmas vegetables





Да подредиш видовете ястия на масата за Бъдни вечер може да бъде истинско предизвикателство - постна храна, нечетен брой плата, точно определени варива. Ако добавим и някое злоядо дете, което мрази моркови и искрено ненавижда целина, то предизвикателството може да се превърне в истинско кулинарно изпитание. 

В опит да направи трапезата по-цветна, по-пъстра и по-желана за нас, майка ми правеше чудеса от храброст. А както добре знаем – единственият начин да привлечете вниманието на дете към дадена храна е като му разкажете приказка. Когато чинията е пълна със зеленчуци в различни форми, то всеки малчуган е готов да си хапне своите морковчета, че дори да поиска още. Така неизменно тя правеше любимите ни коледни зеленчуци. В началото наистина ни разказваше приказки с тях, а по-късно, когато поотраснахме, започна да ни прави приятни за окото плата. 

Това е едно от най-лесните неща, които можете да приготвите за Бъдни вечер. Всъщност според начина по-който ги сервирате, може да бъде и наистина интересно и ефектно предястие за това време от годината.

Каква е рецептата ли? Взимате различни зеленчуци – тиквички, моркови, глава целина, цвекло, патладжан, сладък картоф и дори червена чушка. Гледайте да са от по-големите и с по-правилни форми. Измивате ги, почиствате ги и в действие влизат … формичките за курабии. Хубаво е да са от един или два вида и с различни големини. 

Ето така: :D












Идейка: Морковите и сладкият картоф е добре първо да ги подварите – варите докато станат леко меки и лесни за обработка. Ако ги сварите твърде добре – ще станат на пюре. Подварявате, разрязвате по дължина и използвате съответната формичка. 
Идейка2: Неизменно ще има доста фира, която разбира се няма да изхвърляте, защото с нея ще приготвим една от двете любими мои оранжеви крем супи. Но за това в друга статия.

Редите в една тава, намазвате със зехтин, поръсвате със солчица, може и черно пиперче и печете за 20-30 минути. 

Идейка3: Хубаво е различните зеленчуци да подредите в различни тавички или да ги комбинирате, защото тиквичките се нуждаят от по-кратко време за готвене от целината, например. Може и да ги комбинирате. Аз лично ги пекох в две тави и по средата на готвенето извадих готовите зеленчуци. 

След като извадите готовите зеленчуци може да ги подредите така, както ви казва вашето въображение. Една върху друга – за да стане елхичка, редене по цветове или да ги объркате в една купа, да добавите още малко зехтин и балсамико …
В случая аз ги подредих така …


Няма коментари:

Публикуване на коментар