вторник, 18 декември 2018 г.

Кюфтенца от нахут /вегански вариант/ - Vegan Chickpea Meatballs






Кюфтетата от нахут са идеален пример за това как една храна може да бъде полезна и вкусна. Няма да се спирам на ползите от нахута, които са безспорни, а направо ще мина на необходимите продукти. Този вариант на кюфтета от нахут е изцяло веган. Обещавам друг път да публикувам и вариант с яйце и извара. 


Необходими продукти:

400-500 грама сварен нахут /може и от 2 консерви, ако ви мързи да варите/

една глава червен лук, нарязан на ситно

40-50 грама зехтин, студено пресован и екстра върджин

около 100-тина грама хладка вода

¼ връзка нарязан на ситно магданоз

подправки – сол, червен пипер, черен пипер, кимион и джоджен 
понякога добавям и две скилидки чесън


Отделете 50-100 грама от сварения нахут, а всичко останало смелете в блендъра докато се получи хомогенна смес. След това вземете отделения нахут и го размачкайте с пръсти, добавете го към вече смляната смес. Разбъркайте с лъжица. Така ще останат и по-големи зрънца нахут, които ще добавят чар към вашите кюфтенца. 


От получената смес овалвате топчета, които редите в тава, покрита с хартия за печене. Предварително може да намокрите ръцете си с вода, за да оформите по-добре и по-лесно кюфтенцата. 


При поставяне в тавата ги сплесквате леко, за да се запекат по-добре. Печете за около 25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовите кюфтенца може да поднесете с млечен сос, сос от авокадо или обикновена зелена салата. 


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар