Кюфтетата от нахут са идеален пример за това как една храна
може да бъде полезна и вкусна. Няма да се спирам на ползите от нахута, които са
безспорни, а направо ще мина на необходимите продукти. Този вариант на кюфтета
от нахут е изцяло веган. Обещавам друг път да публикувам и вариант с яйце и
извара.
Необходими продукти:
400-500 грама сварен нахут /може и от 2 консерви, ако ви
мързи да варите/
една глава червен лук, нарязан на ситно
40-50 грама
зехтин, студено пресован и екстра върджин
около 100-тина грама хладка вода
¼ връзка нарязан на ситно магданоз
подправки – сол, червен пипер, черен пипер, кимион и джоджен
понякога добавям и две скилидки чесън
Отделете 50-100 грама от сварения нахут, а всичко останало
смелете в блендъра докато се получи хомогенна смес. След това вземете отделения
нахут и го размачкайте с пръсти, добавете го към вече смляната смес. Разбъркайте
с лъжица. Така ще останат и по-големи зрънца нахут, които ще добавят чар към
вашите кюфтенца.
От получената смес овалвате топчета, които редите в тава,
покрита с хартия за печене. Предварително може да намокрите ръцете си с вода, за да
оформите по-добре и по-лесно кюфтенцата.
При поставяне в тавата ги сплесквате леко, за да се запекат
по-добре. Печете за около 25 минути в предварително загрята до 180 градуса
фурна. Готовите кюфтенца може да поднесете с млечен сос, сос от авокадо
или обикновена зелена салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар